Wat is architecturale akoestiek? Wat is architecturale akoestiek?

Akoestiek raakt iedereen dagelijks – van huiseigenaren, kantoormedewerkers, studenten en ziekenhuispatiënten tot professionals die werkzaam zijn in de ontwerp- en bouwsector. Daarom is het essentieel om de basisprincipes van architecturale akoestiek en de betekenis van akoestisch ontwerp en constructie te kennen; termen als geluidstransmissieklasse (STC) en ruisonderdrukkingscoëfficiënt (NRC) zijn slechts het begin. DMAS houdt zich bezig met het testen van geluid in een afgesloten ruimte.

Dit is de eerste in een reeks artikelen die zijn ontwikkeld om een ​​basis te leggen voor begrip in de bouwakoestiek. Laten we erin duiken!

Een verder kijkje in architecturale akoestiek

Architecturale akoestiek is de studie van geluid in huizen en andere gebouwen en het ontwerp van die constructies voor optimale akoestische prestaties, inclusief controle van de geluidsoverdracht door het hele gebouw, het handhaven van voorwaarden voor een goede spraakverstaanbaarheid en het handhaven van geluidsisolatie voor spraakprivacy.

Alle geluiden die we dagelijks horen, kunnen bijdragen aan tal van problemen. Met name omgevingslawaai is een aandachtsgebied voor Europese onderzoekers die onlangs de gezondheidscomplicaties hebben gemeten die het kan veroorzaken. Naast een negatieve invloed op het energieniveau van de inzittenden, kunnen die complicaties alles omvatten, van hartaandoeningen en tinnitus tot slaapgebrek en cognitieve stoornissen, met het potentieel om jaren van het leven van de gemiddelde persoon te kosten.

Omgevingslawaai omvat vervoerslawaai – wegverkeer, spoorwegen en vliegtuigen – windturbinelawaai en recreatielawaai. Vrijetijdslawaai verwijst naar alle geluidsbronnen waaraan mensen worden blootgesteld tijdens activiteiten zoals het bijwonen van nachtclubs, restaurants, fitnesslessen, live sportevenementen of locaties met livemuziek, en het luisteren naar luide muziek via persoonlijke luisterapparatuur.

Binnen de gebouwde omgeving zou het niet gek zijn om te denken dat binnengeluid geen nadelige gevolgen zou hebben ten opzichte van omgevingsgeluid. Maar zelfs binnen de muren van een gebouw speelt architecturale akoestiek een belangrijke rol in de ervaring van de bewoner (bv. omgevingslawaai kan periodiek voorkomen en tijdens de avonduren en de nacht afnemen, terwijl er altijd overmatige galm in een kamer aanwezig is, die elk gesproken woord verstoort).

De bouw, geluid en gezondheid

Elk element van de constructie van een gebouw draagt ​​bij aan de akoestische eigenschappen. Het is meer dan alleen muren en plafonds: de vormen, oppervlakken, meubels, verlichtingsarmaturen, mechanische systemen en materialen die in de bouw worden gebruikt, hebben allemaal invloed op de akoestiek van een gebouw. Wanneer tijdens het specificatieproces geen rekening wordt gehouden met de akoestische eigenschappen van materialen, is het resultaat te vaak een slechte akoestische omgeving. Het gesprek rond gezondere gebouwen gaat vaak over licht en luchtkwaliteit, maar de geluidsniveaus hebben ook een grote impact op gezondheid en welzijn. Veel industrienormen, richtlijnen en classificatiesystemen voor gebouwen hebben nu echter steeds vaker secties met akoestische criteria, waardoor het belang van akoestiek voor het welzijn van de gebruikers van gebouwen wordt vergroot.

In 2018 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) haar richtlijnen voor omgevingslawaai voor het eerst sinds 1999 bijgewerkt , waarbij nieuw onderzoek bevestigt dat geluid negatieve gevolgen heeft voor de menselijke gezondheid en een groeiend probleem wordt. Uit de gegevens blijkt dat het verbeteren van de kwaliteit van het binnenmilieu (IEQ) een aanzienlijk voordeel oplevert voor de bewoners. Daarom ondersteunen organisaties het opnemen van gezondheid en welzijn als criteria voor de manier waarop we gebouwen evalueren, renoveren en ontwikkelen – met name onze huizen, scholen, kantoren en ziekenhuizen.

Reageren is niet mogelijk.