Er bestaat veel verwarring over detachering in het onderwijs. Detachering is een gangbare praktijk in tal van vakgebieden, waaronder het onderwijs; er worden echter nog steeds vragen gesteld over wat het nu eigenlijk is. Is een detacheringsbedrijf identiek aan een uitzendbedrijf? En wat zijn de voordelen van detachering? Dit is het moment om deze vragen te beantwoorden en uit te leggen waarom we doen wat we doen.
Wat is detachering? Simpel gezegd is detachering een vorm van arbeid waarbij een organisatie voor een bepaalde periode een professional in dienst neemt van een detacheringsbureau. Dat wil zeggen dat je als gedetacheerde professional officieel in dienst bent van het detacheringsbureau. Bij Karibu kunnen scholen bijvoorbeeld onderwijzers huren die via ons in dienst zijn.
Detachering en tijdelijk werk lijken misschien erg op elkaar, maar er zijn merkbare verschillen. Terwijl tijdelijk personeel vaker wordt ingezet voor korte projecten, wordt gedetacheerd personeel meestal ingehuurd voor langere ondernemingen. Bovendien hebben gedetacheerde werknemers over het algemeen meer rechten dan degenen die via een wervingsbureau in dienst worden genomen. Het grootste verschil is het verschil in zekerheid. Met een detacheringsbureau heeft u meer bescherming omdat de contractduur meestal langer is.
Waar detacheringsbureaus in het onderwijs goed voor zijn
Onderwijsdetachering bestaat al heel lang. Het kan moeilijk zijn het juiste personeel te vinden wanneer dat nodig is. Bijvoorbeeld wanneer iemand ziek wordt, een collega met zwangerschapsverlof gaat of de ideale kandidaten niet ingaan op het aanbod. Daarom is het van groot belang dat een school een goede indruk geeft van hoe het is om er te werken. Dit is nu nog belangrijker, vanwege het bestaande tekort aan onderwijzend personeel, waardoor het moeilijker wordt om personeel aan te werven. Terwijl onderwijsinstellingen gespecialiseerd zijn in onderwijs, zijn detacheringsbureaus specialisten in werving en selectie. Zij weten het liefst dingen die meestal niet in de personeelsadvertentie staan. Wat voor collega’s werken er, hoe gaan ze met elkaar om, wat voor leiderschapsstijl kan men verwachten en hoe kan een onderwijsprofessional zich binnen de school ontwikkelen? Als we een precies idee hebben van wie perfect bij de functie past, kunnen we gericht op zoek gaan naar de juiste persoon.
Een professional zijn in de huidige markt kan zowel een zegen als een vloek zijn. Er is werk beschikbaar, maar is het iets wat je leuk vindt? Past de school, het team en de cultuur bij je? Het kan moeilijk zijn om dit te bepalen aan de hand van een vacature, vooral wanneer er honderden online staan. Daarom zijn wij er om je te helpen. We bouwen voortdurend aan ons grote netwerk van scholen en nemen dan de tijd om jou en wat je zoekt te leren kennen. We stellen vragen om erachter te komen waar u het meest tevreden over bent in uw baan, in wat voor omgeving u het liefst werkt en of u graag in een team of zelfstandig werkt. Op basis van je antwoorden kunnen we bepalen welke scholen het beste bij je passen en een gesprek voor je regelen.
De bestaande verschillen in de CAO
De CAO verschilt afhankelijk van het soort werkgever waarvoor je werkt. Ben je in dienst van een school, dan val je onder de onderwijs-CAO. Maar omdat onze instelling geen onderwijsinstelling is, hebben wij de NBBU-CAO. Wat betekent dit voor jou? Wij hanteren dezelfde loonschalen als de onderwijs-CAO en houden ook rekening met eventuele loonsverhogingen en bieden een 13e maand. Dit zijn geen typische voordelen, maar wel voordelen die we graag eerlijk maken.
Detachering is een prima optie voor zowel kortlopende als langlopende projecten. Het kan gebruikt worden als vervanging tijdens ziekte, een sabbatical of ouderschapsverlof. Wat de reden ook is, een detacheringsbureau kan de juiste persoon voor de klus leveren.