Voor- en nadelen grond-water warmtepomp Voor- en nadelen grond-water warmtepomp

Voor- en nadelen grond-water warmtepomp

Een grond-water warmtepomp brengt meerdere voor- en nadelen met zich mee. Dit is natuurlijk afhankelijk of je gaat voor een verticaal of horizontaal buizennetwerk. Dit zal dan ook duidelijk staan bij het voor- of nadeel. In dit artikel lees je alle voor- en nadelen van de grond-water warmtepomp.

Voordelen grond-water warmtepomp

Allereerst gaan we het hebben over de voordelen van de horizontale variant. Het horizontale buizennetwerk kan zorgen voor een constant rendement. Daarnaast zijn de boor- en graafwerkzaamheden relatief laag in tegenstelling tot de verticale variant. Dit komt omdat het horizontale systeem op een diepte komt van 70 tot 150 centimeter. Het systeem vereist weinig tot geen onderhoud. En het laatste voordeel is dat de warmtepomp tijdens de warmere dagen het huis ook kan koelen.

Sommige voordelen van het verticale buizennetwerk komen overeen met de voordelen van het horizontale buizennetwerk zoals het koelen van een woning tijdens de warmere dagen. Een groot voordeel van het verticale netwerk is dat er een stuk minder grondoppervlakte nodig is om voor verwarming te zorgen. Daarnaast is het rendement het hoogste bij een verticale grond-water warmtepomp. Dit komt mede doordat de seizoenen geen invloed hebben omdat de buizen zo diep gaan, hierdoor houd je een constant hoog rendement.

Nadelen grond-water warmtepomp

Naast de voordelen zijn er natuurlijk ook nadelen aan de grond-water warmtepomp. Een van de grootste nadelen van het horizontale systeem is de benodigde tuinoppervlakte. Om een huis van 200m² te verwarmen is ongeveer 250m² aan buizennetwerk benodigd. Daarnaast mogen boven het buizennetwerk alleen planten en struiken met horizontale wortelgroei geplant worden of een grasveld kan geplant worden.

Het grootste nadeel van het verticale buizennetwerk is de hoge investering. Van alle warmtepompen vraagt de grond-water warmtepomp met een verticaal buizennetwerk de grootste investering. Daarnaast zijn de putboringen ook niet altijd mogelijk. En als de putboringen wel mogelijk zijn, zijn deze vaak aan de prijzige kant.

Reageren is niet mogelijk.