Zo schrijf je een goede vacature Zo schrijf je een goede vacature

Zo schrijf je een goede vacature

De meeste bedrijven werven nieuwe werknemers door middel van vacatures. Wanneer je op deze manier mensen wilt werven, is het belangrijk om in de vacature te laten zien wat je te bieden hebt. Het is dan ook belangrijk om op te vallen tussen alle andere vacatures. Dit artikel beschrijft een aantal tips voor het schrijven van een goede vacaturetekst. Deze kun je toepassen op allerlei soorten vacatures, bijvoorbeeld vacature schuldhulpverlening gemeente.

Wees kort en bondig

De eerste tip is om je vacaturetekst kort en bondig te houden. Werkzoekenden zien waarschijnlijk tientallen vacatures per dag voorbijkomen. Zorg dus dat jouw boodschap weinig tijd nodig heeft om goed en duidelijk over te komen. Iemand die hard op zoek is naar een baan heeft waarschijnlijk geen tijd om lappen met tekst te lezen. Zorg dus voor een pakkende eerste alinea, welke ervoor zorgt dat de lezer de gehele vacature door wil lezen. Gebruik vooral niet te veel woorden om de essentie van je verhaal over te brengen.

Wees niet te formeel

Waar veel vacatures vroeger erg saai en zakelijk waren, is dat nu vaak helemaal niet meer zo. Je mag best wat informeler zijn in een vacature. Schrijf de tekst bijvoorbeeld in spreektaal en wissel langere zinnen af met wat kortere zinnen. Hoe informeel of formeel je de tekst het beste kunt maken, hangt af van de doelgroep. Richt jouw vacature zich op nieuwe caissières voor in de supermarkt, dan kan deze een stuk informeler geschreven zijn dan wanneer je een tekst schrijft voor bijvoorbeeld een vacature schuldhulpverlening gemeente.

Bedenk een goede naam

Wanneer mensen op zoek zijn naar vacatures, zoeken zij vaak op de naam van een bepaalde functie. Je wilt natuurlijk dat deze mensen dan bij jou terechtkomen. Daarom is het belangrijk dat je een passende en aantrekkelijke naam kiest. Hieruit moet in één oogopslag blijken waar de vacature over gaat.

Reageren is niet mogelijk.