Hoe en waarom kilometerregistratie bijhouden Hoe en waarom kilometerregistratie bijhouden

Hoe en waarom kilometerregistratie bijhouden

Als je privé gebruik maakt van de auto van de zaak, en je betaalt geen bijtelling dan moet je bij de Belastingdienst aan kunnen tonen dat je minder dan 500 kilometer op jaarbasis rijdt door middel van een kilometerregistratie. Deze kilometerregistratie is erg belangrijk en moet voldoen aan verschillende eisen van de Belastingdienst. Doe je dit niet, dan kan je hoge boetes verwachten. In dit artikel lees je waarom je de kilometerregistratie moet bijhouden en hoe je dit kan doen.

Waarom de kilometerregistratie bijhouden?

De Belastingdienst heeft het verplicht om een kilometerregistratie bij te houden als je geen bijtelling wil betalen voor het privé gebruik van de zakelijke auto. Deze kilometerregistratie moet voldoen aan verschillende eisen van de Belastingdienst. Het moet aan deze eisen voldoen om te worden gebruikt als bewijs voor de Belastingdienst.

De kilometerregistratie begint met het merk, type en kenteken van de auto. Ook de periode waarin de auto tot je beschikking is moet je noteren. Daarbij moet je per rit de volgende dingen noteren: datum, ritnummer (elke dag start opnieuw met 1), begin- en eindstand van de kilometerteller, vertrek- en aankomstadres, of het een privé of zakelijke rit was en een uitleg als je een langere route dan normaal hebt gereden bijvoorbeeld door omleidingen of oorzaken waar je geen invloed op hebt. Je mag zelf bepalen hoe je dit bijhoudt, hoe je dit het beste kan doen lees je hieronder.

De kilometerregistratie bijhouden

Er zijn verschillende manieren om de kilometerregistratie bij te houden. Dit kan je handmatig doen in een Excel bestand. Ook kan je ervoor kiezen om een app te installeren op je smartphone of je laat een GPS systeem installeren. Het handmatig doen van de kilometerregistratie kost het meeste tijd en is erg gevoelig voor fouten. Een betere manier is een kilometerregistratie app, het is allen wel belangrijk dat je dan nooit je telefoon vergeet en hem ook niet vergeet aan te zetten. De makkelijkste manier is door gebruik te maken van een GPS systeem. Dit systeem registreert alle ritten automatisch. Je kan deze inzien via een app of in een online account, dit hangt af van het geïnstalleerde systeem. Een GPS tracker vraagt wel om een investering maar dit zorgt er wel voor dat je veel minder tijd kwijt ben aan de extra administratie.

Reageren is niet mogelijk.