Onderhoud van beddengoed Onderhoud van beddengoed

Onderhoud van beddengoed

Wil je zo lang mogelijk genieten van je beddengoed? Dan is goed onderhoud erg belangrijk. Gemiddeld liggen we in totaal 25 jaar onder ons beddengoed en gemiddeld zeven uur per nacht. Je beddengoed moet dus naast het beschermen van je matras, dekbed en kussen ook mooi ogen en zorgen voor een goed slaapklimaat. In dit artikel lees je hoe je het beddengoed zo goed mogelijk kan onderhouden.

Het beddengoed wassen

Een vraag die vaak gesteld wordt is hoe vaak je beddengoed moet wassen. Dit hangt natuurlijk een beetje van het seizoen af, in de zomer zweet je meer en kan je het beste je beddengoed eens per week of twee weken wassen. In de winter kan je dit eens per drie tot vier weken doen. Natuurlijk kan je dit ook vaker doen maar dit is niet altijd goed voor het materiaal van het beddengoed. Als je allergisch bent voor huisstofmijt, slaapt zonder kleding of ziek in bed hebt gelegen dan is het verstandig om je beddengoed vaker te wassen.

Ook wordt de vraag wel is gesteld of alleen regelmatig luchten niet voldoende is, maar dit is niet genoeg. Om bacteriën en kiemen te verwijderen moet het toch echt gewassen. Het luchten is wel zinvol want zo kan de vocht eruit en kan je de huidschilfers en haren eruit schudden.

Temperatuur voor het wassen van beddengoed

Over het algemeen kan het meeste beddengoed gewassen op 60 graden. Deze temperatuur zorgt ervoor dat alles kiemvrij is en doodt de bacteriën. Beddengoed dat op maximaal 40 graden gewassen kan worden kan je beter niet kopen. Wanneer je dit wast zullen niet alle bacteriën eruit gaan. Ben je niet helemaal zeker hoe warm je beddengoed gewassen mag worden? Lees dan gewoon de wasvoorschriften op het ingenaaide etiket.

Je beddengoed wassen met kookwas is niet nodig. Alles wordt met 60 graden ook al gedood. Als je toch wil wassen op 90 graden, bekijk dan altijd de wasvoorschriften of het beddengoed hier tegen kan. Katoen kan het vaak wel aan maar kunstvezels krimpen een stuk sneller. Daarbij kan kleur, glans en prints verbleken na het wassen op 90 graden.

Reageren is niet mogelijk.