Wat is een website scan? Wat is een website scan?

Net zoals een motor of een boot geeft ook een webpagina af en toe onderhoud nodig. Omdat een website niet iets tastbaars is, vergeten veel ondernemers het belang van onderhoud voor een webpagina. Als je jarenlang gaat rijden op een scooter zonder een onderhoudsbeurt te plegen, gaat de scooter na een tijd kapot. Dit geldt hetzelfde voor een website. Door middel van SEO, responsive design, gebruiksvriendelijkheid en veiligheid wordt een website beter gevonden. Om na te gaan welke elementen aangepakt moeten worden, bestaat er een website scan. De naam zegt het al: een scan voor een website. Met een paar klikken, krijg je inzicht in de status van de webpagina door middel van de website scan

Een uitgebreid website scan

Een website scan kan de ondernemer laten zien op welke punten de website goed in elkaar zit en op welke punten verbeteringen nodig hebben. De websitestatistieken vormen de basis van een goede websiteanalyse. Zonder relevante statistieken kan de website en het gedrag van de bezoekers niet geanalyseerd worden. Meetprogramma’s zoals Google Analytics vergaren dit soort informatie. Er zijn bedrijven die een gratis online website analyse aanbieden. Daarnaast kunnen gespecialiseerde SEO bureaus door middel van hun tools de website grondig analyseren. Een uitgebreide website scan geeft inzicht in:

  • Hoe vriendelijk de website is opgebouwd voor zoekmachines
  • Verbeteringen voor tekst en beeld
  • Verbeteringen voor de structuur van de website
  • Inzichten in de technische performance van de website 
  • Het aantal verwijzende links naar een website 

Zoekmachine optimalisatie 

Tijdens een website scan wordt de webpagina geanalyseerd. Vanuit deze analyse komen websitestatistieken vrij, waaruit vervolgens een advies wordt gegeven of het relevant is om zoekmachine optimalisatie uit te besteden. Door middel van zoekmachine optimalisatie wordt de webpagina beter vindbaar gemaakt in de organische zoekresultaten van Google. Tijdens een zoekmachine optimalisatie proces wordt er ook gekeken naar de content en de autoriteit om de vindbaarheid te optimaliseren. De content en de autoriteit omvatten veel factoren om deze te optimaliseren. Door middel van een goede website scan is het mogelijk om een goed overzicht te verkrijgen in de elementen die geoptimaliseerd moeten worden.

Zoekmachine adverteren

Zoals eerder besproken is zoekmachine optimalisatie een techniek om de webpagina beter vindbaar te maken in de organische zoekresultaten van Google. Het is, naast zoekmachine optimalisatie, ook mogelijk om zoekmachine advertising te gebruiken. Door middel van zoekmachine adverteren, adverteer je op een specifiek zoekwoord. Hierdoor kom je als webpagina bovenaan te staan bij de advertenties. 

Wie bieden een website scan aan?

Tegenwoordig zijn er genoeg bedrijven die een gratis website scan aanbieden. Linkbuilding bureaus, online marketing bureaus, zoekmachine optimalisatie bureaus zijn allemaal voorbeelden die een website scan aanbieden. Sommige bureaus bieden de website scan niet gratis aan, maar vaak in het geval schelen deze scan niet veel van de gratis website scans. 

Als je besluit om een website scan uit te voeren, krijg je van een online marketing bureau een advies en toelichting over de elementen die geoptimaliseerd worden om zodoende een betere vindbaarheid te realiseren. Het is verstandig om een website scan uit te voeren, zodat je weet in welke status de website zich bevindt.

Reageren is niet mogelijk.